Истинските данни след 9% ДДС! Заведенията са внесли 132 млн. лв. повече през 2022 г.Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България изразяват своето учудване от поредния опит за грубо изкривяване на данните за ползите от намалената ставка ДДС за сектор ресторантьорство.
В откровено организирана от НАП атака с изопачени данни се твърди, че при 4.6 млрд. лв. оборот през 2022 г. са внесени едва 7 млн. лв. ДДС.
Данъчното законодателство обаче е обвързано и ефектът от намаленото на 9% ДДС води до общо увеличение от преки данъци в размер на 132 млн. лв. за 2022 г. в сравнение с 2019 г. Това става ясно от елементарна коректна справка дори от изопачено представените от НАП данни.
А изопачението идва от факта, че в представените от приходна агенция данни в зависимост от изгодата им в различни части на таблиците им са събирани дейности с различна ставка на ДДС. От справката за 2022 г. липсват приходите от около 7700 луксозни обекта в хотелите, които обаче са отчетени за 2019 г. За 2022 г. не са включени малките заведения, които не са регистрирани по ДДС заради по-ниски обороти, но съставляват огромна част от бранша.
БАЗ и СЗБ разполагат с точен анализ на ползите от намалената ставка, който ще бъде представен пред Парламентарната комисия по бюджет и финанси както и на парламентарно представените партии. Материята наистина е сложна и ние вярваме, че в Парламента ще се срещнем в професионалисти, които разбират от нея и няма да се мъчат да я изопачат в полза на неясна изгода – да ощетят бюджета, за да навредят по някаква причина на сектор ресторантьорство.
Предварителните ни разговори по темата ни карат да сме оптимисти, че това наистина е така.