По повод изказването на Томислав Дончев от 14.03.


От вчера има ЗАПОВЕД, която касае всички заведения в България:
"Въвеждат се следните противоепидемични мерки на територията на Р България до 29.03.2020 г.: - Преустановяват се посещенията в увеселителни и игрални зали, дискотеки, барове, ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения, кафе сладкарници и големи търговски центрове тип МОЛ, с изключение на банковите и застрахователните офиси, хранителните магазини и аптеките в тях. На ресторанти и заведенията за бързо обслужване се разрешават доставки на адрес при строго спазване на санитарно-хигиенните изисквания."

Веднага прави впечатление глаголът "преустановява". Веднага предположихме, че той не е случайно използван. Точно така се оказа. От изказвания на господата Ананиев и Дончев (ако има и други, моля допълнете), стана ясно, че изпълнителната власт ТВЪРДИ, че "преустановяване на посещенията" в нашия бранш, не е равносилно на "забрана за посещаване" и "забрана за извършване на търговска дейност". Напротив - кухните можело да си работят при спазване на съответните правила. Намираме това поведение за ЦИНИЧНО и НАГЛО. Да се ШИКАЛКАВИ с думи, когато стотици хиляди хора ще останат без доходи в такъв тежък момент, е недопустимо. Нещо повече, чуваме изказване на Томислав Дончев, в което той задава въпрос - дали данъкоплатците били съгласни "от техните данъци да се подпомагат ресторантьорите".
Дами и господа от законодателната и изпълнителната власт, г-н Дончев и г-н Ананиев - НИЕ СМЕ ДАНЪКОПЛАТЦИТЕ!

НАСТОЯВАМЕ, на първо време, да се започне веднага изплащане на обезщетението, което държавата дължи за безработица, на ВСИЧКИ хора, които са на трудов договор, но работните им места са "преустановени" за посещаване.
Мораториум върху плащанията от бизнеса към бюджета. За сега. После ще говорим за компенсации. После ще говорим за Н18 и дали все още "подкрепяме смисъла" на наредбата да изсветли икономиката. Защото е ненормално да се разчита на едни хора, които пълнят хазната с 20 милиарда годишно, а когато имат нужда от подкрепа, поради ФОРСМАЖОРНИ обстоятелства, държавата да пита дали някой е съгласен да им дава.
И понеже сме "сдружение на кръчмарите", редно е да завършим със следното.
"Га яде кифтетата, не рива"
Линк към видеото:
https://www.btv.bg/video/shows/tazi-nedelia/video-sabota/tomislav-donchev-balgarija-e-pred-tazi-chast-ot-krivata-kadeto-predstoi-stramen-trend-na-sluchaite-na-koronavirus-nagore.html?fbclid=IwAR3_FhKzEkbn1vKwb5bymolOx5Q_TxcIdsplcJ-ZWkpeqsdm2V4mymYOuzQ

Изказването е след 14-та минута на интервюто.