Отворено писмо относно заповед на министър Ананиев


Отворено писмо от Сдружение на заведенията в България относно новата заповед на министър Ананиев, свързана с продължаването на забраната за посещения на нощни клубове, дискотеки и барове до 30.06.2020г., както и ограничението за провеждане на мероприятия с повече от 10 човека.

СЗБ, като организация, защитаваща интересите на огромна част от заведенията в България, остро осъждаме обидното, дискриминационно и унизяващо цял един бранш поведение. Подвеждащата информация, която се лансираше от 26.05., че след 14-и юни ще могат да заработят и закрити заведения тип "нощни клубове", без нито веднъж последните почти 20 дни тя да бъде оспорена или разяснена, дали има определени условия, при които това да се случи, доведе до огромна надежда на всички заети в сектора. От клубния живот зависи почти целия шоу бизнес в България - артисти, музиканти, танцьори, певци, комедианти и т.н. Нощните заведения и персонала, зает в тях са най-пострадали като бизнеси в цялата държава, все още не могат да отворят, не могат да се възползват от диференцираната ставка на ДДС, а в същото време им се увеличава осигурителния праг. Приготовленията - зареждане на заведенията, почистване, дезинфекция, наемане на персонал, покани към изпълнители, DJ, цялостна маркетинг стратегия и инвестиране на средства в реклама, приемане на резервации за предварително организирани мероприятия, в това число сватби, абитуриентски, юбилеи и т.н. започнаха с пълна сила. По наши данни, до 19.06.2020г. всички затворени до този момент заведения, щяха да бъдат открити на 100%, което изразено в парични средства, е една огромна финансова загуба, която ще бъде поета отново от бизнеса, вследствие на последната забранителна заповед на министър Ананиев, която СЗБ остро осъжда! Настояваме за незабавна отмяна на Заповед N: РД-01-332 от 12.06., издадена само 48 часа преди фактическото отваряне на заведенията. Отмяна на забраната за посещение на нощни клубове! Отмяна на забраната за провеждане на тържества по специални поводи! Настояваме за публично извинение от страна на министерството на здравеопазването и министерството на туризма. Настояваме за спешна намеса от министър председателя на България г-н Бойко Борисов, който неслучайно смъмри публично преди дни г-н Ананиев за зле написаните заповеди, които издава. Настояваме за подкрепа от министъра на финансите и министъра на икономиката - г-н Горанов и г-н Караниколов, които най-добре биха оценили щетите, до които доведоха нелогичните решения от последните дни! Опитът за затриване на нашия бранш е недопустим. На фона на всички загуби, които генерирахме с обявявеното без предупреждение извънредно положение от 13.03., пропуснатите ползи и натрупването на задължения за периода, считаме и определяме действията на ресорните министерства като противоречащи на логиката и на всяка една бизнес стратегия!!

Хронология на събитията:

13-и март - пълна забрана за посещения на заведения, като с днешна дата, нощните клубове не работят цели три месеца!

26-и май - публично обявена информация, че нощните клубове, дискотеки и барове ще отворят на 15.06.2020

12-и юни, 11:30ч.: публично изказване на министър председателя Бойко Борисов, че повече няма да се налагат нови забрани.

12-и юни, 17:00ч. нова заповед на министър Ананиев, забраняваща посещенията на заведения тип "нощни клубове", с което периода на забрана се удължава общо на три месеца и половина.

Кой поема нанесените щети? Кой ще компенсира загубите за бранша?! Кой ще обезпечи нашия персонал?! Как се рестартира бизнес?! Как да живеем без доходи почти четири месеца ...?!