Относно мерките на правителството за компенсиране на бизнеса


1. ДЪРЖАВАТА ИЗПЛАЩА 60% ОТ ЗАПЛАТИТЕ НА РАБОТНИЦИТЕ НА ЗАТВОРЕНИ ФИРМИ
/само за фирми, ОДОБРЕНИ от Министерски съвет!.
Да не забравяме, че държавата ще си вземе обратно 20% от ДДС, важещо за всички стоки.

2. ОСИГУРОВКИТЕ ОСТАВАТ ЗА СМЕТКА НА РАБОТОДАТЕЛЯ.
*С две думи, независимо от извънредното положение и това, че държавата ви е забранила да работите, вие сте длъжни да изплащате дължимите вноски към НОИ. Никой не ви пита имате ли пари, нямате ли, не искате ли да ги дадете на работниците си, за да оцеляват, а трябва да ги превеждате всеки месец. Дори и да не го правите, задълженията ви се трупат.

В същото време, буквално от целия свят, до всички нас достига информация за мерките в останалите страни, засегнати от Коронавируса. Всички знаем какви са те, как се осигуряват засегнатите работници, бизнеса, с какви помощи се подмомагат всички и т.н.

3. ДДС в България: 20%.
Твърдо и категорично. Без диференцирани ставки за храни, лекарства, книги, развлекателен бранш и т.н.

Испания - 7% ДДС на храни, 10%за дейности свързани с туризма, в това число ресторанти, барове, клубове / вкл. продажбата на алкохол /,мин. вода и др.
4% за лекарства, книги, вестници и др.
/източник - www.news.inbalance.bg/
Как в Испания подпомагат засегнатите бизнеси, при положение, че ДДС им е в пъти по-ниско? Аналогично е и положението с всички остнали европейски държави.
ДДС на храни в:
Малта - 0% Черна Гора - 7%
Люксембург - 3% Кипър - 8%
Полша - 3% Турция - 8%
Македония - 5% Португалия - 8%
Чехия - 5% Финландия - 8%
Франция - 5,5% Румъния - 9%
Германия - 6% Гърция - 9%
Белгия - 6% Италия - 10%
Швейцария - 6.5% Словакия - 10%

4. Нито дума по останалите искания!

Сдружение на заведенията в България декларираме, че:

Държавата, в лицето на изпълнителната и законодателната власт, трябва да разбере, че ние нямаме ресурс, нямаме оборотни средства, с които да поемем какъвто и да било разход, докато НЕ МОЖЕМ ДА ОСЪЩЕСТВЯВАМЕ ДЕЙНОСТТА СИ ПО ЗАНЯТИЕ.
Затова , категорично смятаме, че предложените от нас мерки са абсолютно наложителни и заявавяме, че ще потърсим правата си по всички възможни начини, заложени в "ЗАКОН ЗА СЪБРАНИЯТА, МИТИНГИТЕ И МАНИФЕСТАЦИИТЕ". Но за това ще говорим на по-късен етап ....!