ОТ НАШАТА ПОЩА: Дами и господа, кой плаща сметката, по дяволите?!


ОТ НАШАТА ПОЩА!
/любимата ни рубрика/
"Дами и господа, кой плаща сметката, по дяволите?!
Много от нас вече фалираха, другите сме на ръба. Омръзна ни ние да сме спонсори на Ковид мерките в България. Няма как един бизнес, калкулиран да работи на 100%, да оцелее на 50. Може ли държавата да се справи с 50% приходи в бюджета? А с 30? А да разчита на някави неясни и мизерни помощи? Как си представяте транспортна компания да закупи 100 камиона, да назначи 100 служителя, а след това да й се наложи да се издържа работейки с 50 или 30% капацитет, погасявайки разходите за същите 100 служителя и 100 камиона. Да, може би това е възможно да се случи в някое държавно предприятие на дотации, но в частния сектор е абсурд.
Не е коректно в програмата за ваксинация да е притиснат единствено нашият бранш. Всеки ден в сводките за заразени с Ковид има по няколко човека медицински персонал. Защо не е изготвена програма за ваксинация първо на медицинския персонал, после на всички, които държавата "храни", които не са пряко свързани с развитието на икономиката и са в рискови групи – пенсионери, хора на социални помощи, безработни, държавни служители? Защо година и половина само нашият сектор се смята за панацея за всички останали?
Кой беше натоварен да изготви този абсурден план, на какви критерии го е изготвил? Как и по каква причина е поставил ограничение на капацитета ни на 50%, дори и в зелената зона? По каква причина в оранжевата зона, на 30% капацитет, сме безопасни, но със 100% ваксиниран персонал може да работим на 50% капацитет? Защо не е 100% ?
На каква обосновка е преценил, че от 23:00 до 06:00ч. ставаме по-опасни и не трябва да работим? Не направихте ли анализ от предходните вълни, че разпространението на вируса не е свързано със затворени, дори на 100% заведения? Не направихте ли изводи, че при напълно работещи хотели с ресторанти и особено по коледните и новогодишните празници, това не повлия на разпространението на КОВИД?
Ние не искаме помощи за бизнеса. Ние искаме да работим на 100%. Насочете спешните програми в подкрепа на бизнеса, които чакате да се гласуват в актуализацията на бюджета, към ваксинационния си план. Направете пропаганда и стимули за ваксинация с тези пари, щом сте убедени, че това е изходът от ситуацията.
Ако все пак решите, че единственото спасение с епидемията е затварянето и ограничаването на нечий бизнес, предложете достойни компенсации за това. Издръжката на бизнеса през 2021г. е почти два пъти по-голяма от тази за 2019. Заплатите нараснаха драстично, поради липса на кадри, които се пренасочиха в други браншове (голяма част от вината затова, трябва да поемете вие с постоянното отваряне и затваряне на заведения). За ток и консумативи нещата са ясни. В същото време единствената помощ за бранша, която действа в момента, е намаленото ДДС, но за съжаление, това е до края на 2021 година, а при затворен и ограничен бизнес дори тази мярка е крайно недостатъчна.
Дами и господа, планът ви не струва, по дяволите! Не струва, защото сте си го писали сами. Не струва, защото не поканихте нито една съсловна организация, която да ви обясни нещата от бизнеса, с които вие не сте наясно. Не струва, защото е невъзможен за изпълнение. Не струва, защото е несправедлив! Затова си имаме и една хубава поговорка:
"Не издавай заповед, която не може да бъде изпълнена"!