Политически ли са протестите, в които Сдружението участва..?


СЗБ: Когато критиките идват от платени партийни тролове, това е разбираемо, но когато хора от бранша, който представляваме, ни задават странни въпроси, значи е редно да напишем няколко реда....!
В последните дни няколко се спекулира по темата, че асоциациите са започнали да протестират сега, а при предишни правителства не са.... Една лъжа, повторена 100 пъти, ставала истина. Не и този път!!
Изглежда трябва да напомним и подчертаем дебело някои факти, които определена група от хора, следвайки собствените си интереси, не искат да признаят или просто наистина не са наясно, но в момента се упражняват на гърба на хилядите българи, останали без препитание.
1. Асоциациите организират протести като крайна мярка, когато няма чуваемост, разбиране и диалогичност към решаването на браншовите проблеми в сектора.
2. На първо място Сдружението на заведенията в България е браншова организация, същестуваваща официално от 2013 година, а реално, активностите ни започнаха година по-рано с организирането на протеста "Бунтът на масите" срещу тоталната забрана за тютюнопушене. През следващите няколко години сме обявавали протести за намаление на такси тротоарно право, на местна почва имаме и един изключително успешен протест под мотото "За! Правото ни да работим" след който, проблемът на нашите колеги бе решен само в рамките на няколко часа след него.
Организирали сме протести и след като през 2013 година, бяхме излъгани от една политическа партия и обещанието й, че тоталната забрана за тютюнопушене ще бъде отменена. Но това са неща, които много от вас не знаят или не помнят. По-важното е, че ние нямаме абсолютно никакви политически пристрастия. Точка! Борим се с всички сили за подобряване на бизнес средата в сектора, без значение коя партия и правителство управлява. И ще продължаваме да го правим, колкото и да не им се иска на някои хора....
3. Членовете на Сдружение на заведенията в България симпатизират на различни парламентарни партии, а ние неведнъж сме се дистанцирали от опитите на политиците да извлекат някаква полза от нашите активности или дори от липсата на такива. Защото на първо място, нашите действия се определят от желанията на нашите хиляди членове в цялата страна.
Тук е мястото да припомним и някои организирани от нас, съвместно с другите браншови организации протести през последните две години:
-27.06.2019г. - протест "Няма да сме тихи" срещу закона за шума, по-известен като "законът на Валери Симеонов.
- 28.01.2020г. - протест „От бизнеса с любов“ срещу Наредба Н18 /наредбата е отменена/
- 18.05.2020г – „От бизнеса БЕЗ любов - ALL IN" протест за намаляване на ДДС за ресторантьорския бранш.
/само месец и половина след обявяването му, вече имаме действаща диференцирана ставка от 9%/
- 29.01.2021г. - протест на жълтите павета под надслов „Марш към свободата“ с искане за незабавно отваряне на всички заведения в България. За справка: заведенията в България затвориха последни и отвориха първи в цяла Европа, включително и нощните клубове през април, когато в Европа дори не се говореше за отваряне.
11.08.2021г. - протест "Бизнесът отвръща на удара" - протест, организиран заради евентуалните нови ограничения, които щяха да влязат в сила, без нашите активности.
И ако не сте чули за тези събития, може би сте симпатизирали на властта тогава, или може би медиите услужливо не са ги отразили подобаващо. Само, че "Който търси - намира".
Как стоят нещата с днешна дата - в момента бизнесът е ограничен, а нощните клубове на практика затворени и няма никакви компенсации, както и никакво движение по мярката 9% ДДС да бъде удължена. И още една много голяма разлика, която малко хора отчитат - ако при първите вълни на Ковид-19 нямаше ваксини и проблемът беше обществен, а ние винаги сме се съобразявали с обществения интерес, то в момента има ваксини, което прави проблема личен избор.
Това е първият и последен пост, който ще напишем по темата. Наясно сме, че винаги ще има хора, които са срещу нас, но написаното не е за тях, то е за всички наши колеги, собственици на заведения, служителите ни, периферният бизнес, а защо не и към всички наши лоялни клиенти.
Останалите ... Останалите ДГД!
С уважение:
Емил Коларов
/председател на Сдружение на заведенията в България/