Голям протест блокира България във вторник, затварят магистрали и ключови кръстовища


Голям протест ще блокира във вторник, 28 септември, цялата страна. Транспортният и ресторантьорският бранш организират шествия, а автобусите ще спрат за 2 часа от 10 до 12 часа в областните градове.

Блокади на ключови кръстовища ще има в София, Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново, Плевен, Хасково, Ямбол, Русе, Видин, Благоевград и Добрич, както и на на граничните пунктове Дунав мост 2 и Капитан Андреево, обявиха на пресконференция представители на автобусни и транспортни фирми, таксиметрови компании и заведения.

Председателят на Конфедерацията на автобусните превозвачи Магдалена Милтенова съобщи, че в София протестиращите ще започнат да се събират още от 9.00 ч., на „Орлов мост“, автобусите и таксита ще се наредят по бул. „Цариградско шосе“ като е планирано протестното шествие да се насочи към сградите на парламента и президентството.

По време на протеста няма да има междуселищни и междуобластни превози от София по републиканската транспортна схема, съответно превозите ще бъдат преустановени и в другите населени места.

„Протестът е икономически, а не политически“, обяви Магдалена Милтенова. Исканията на протестиращите са за преразглеждане на мярката за подпомагане 60/ 40, като помощи ползват фирмите със спад на приходите от над 20%. Освен това се настоява и превозвачите, както земеделските производители, да си връщат акциза, включен в цената на горивата.

Христо Радков – председател на Българското обединение на шофьорите, обясни, че по данни на областните пътни управления все още няма осигурени средства за зимното почистване на пътищата, а сезонът за ремонт на пътища е изпуснат заради спрените плащания. Той съобщи, че международни превозвачи се оплакват от огромни опашки на граничните пунктове. От организацията настояват да има облекчен режим за внос на работна ръка – от Украйна, Молдова, заради дефицита от български кадри.

Според председателя на Националния таксиметров синдикат Красимир Цветков за бранша няма адекватна икономическа подкрепа, а таксиметровите шофьори изцяло се самоосигуряват. Затова всички мерки, които администрацията е наложила като подкрепа на работодатели, при нас не работят, каза Цветков. От бранша предупредиха, че е възможно поскъпване на таксиметровите услуги заради поскъпването на определени стоки и услуги. Таксиметровите водачи са засегнати и от здравните ограничения на работата на заведенията и клубовете.

Браншовите организации в ресторантьорския и хотелиерския бранш ще подкрепят протеста, защото секторът е свързан с транспорта и също изпитва затруднения от здравните ограничения и неработещите механизми за подкрепа на бизнеса.
Председателят на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка Йонко Иванов съобщи, че подкрепят протеста и искат нова политика в управлението на сектора. Той отправи обвинение за създаване на предпоставки за корупционни практики и прокарване на лобистки интереси чрез нормативни промени, които не се подлагат на обществено обсъждане. Поиска и промени в управлението на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ и ревизия на дейността.

Източник: https://www.plovdiv-press.bg/