Данък добавена стойност ще бъде намален на 9% и за доставката на храна за вкъщи. Това е договорено на среща с представители на асоциациите на ресторантьорите и заведенията в България.

Решението анонсира като искане към депутати си още вчера вечерта и премиерът Бойко Борисов с видеовключване във фейсбук.

Ресторантьорите още от самото начало на въвеждането на по-ниската ДДС ставка, настояваха, тя ...


БАЗ и СЗБ: Искаме подкрепа за служителите в затворените заведения


Да се поиска подкрепа от държавата и съответните общини за всички служители, които са лишени от правото на труд, вследствие на заповед за затваряне на нощните заведения.
Това се реши на национално събрание на бранша, организирано от Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България. На нея присъстваха на...


БАЗ и СЗБ: Възмутени сме от манипулативното представяне на данни за заразените с COVID-19 в нощни заведения
Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България изразяват искреното си възмущение от манипулативното представяне на данни с твърдението, че 41,88% от тестовете, направени в нощните заведения са положителни.
В същото време от данните става ясно, че от началот...


СЗБ и БАЗ: Остро осъждаме едноличното решение от кмета на Перник за затваряне на нощните заведения, независимо че те взимат нови и нови мерки, работят с минимален капацитет, персоналите носят маски, ползват се дезинфектанти и т.н., търпят огромни ограничения и загуби, за да могат изобщо да работят, за да запазят работните места на своите служители и да спасят своите инвестиции.
Изключително остро ...


Няма нито едно доказателство за огнище на COVID-19, свързано със заведенията

Във връзка с интервю от вчера на доцент Кунчев, в което той споменава, че в Европа има въведени ограничения в няколко държави за работа в заведенията до 22:00 или 23:00 часа и че е възможно и у нас да се стигне до допълнителни ограничения в посещение на заведенията, Българската асоциация на заведенията и Сдружението на ...


БАЗ и СЗБ: Оцелелите в нашия бранш внасят повече ДДС
в сравнение с 2019 г.

Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България заявяват своето несъгласие с начина, по който се тълкуват в публичното пространство данни за намаление на внесения данък добавена стойност (ДДС) от нашия бранш за месеците юли и август 2020 г. и сравненията със същите месеци на 2019 г.

Данните ...


БАЗ и СЗБ: По предложение на работодателите в бранша в най-тежката криза увеличихме минималната работна заплата със 190 лв.

Не приемаме упреците на КТ „Подкрепа“, че секторът
„лъже правителството“


Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България изразяват своето възмущение от поредната атака срещу нашия бранш от представител на синдикат на КТ „Подкрепа“.
В сутреш...Сдружение на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията предлагат данъчната ставка при доставка на храна за вкъщи да бъде изравнена с тази на ресторантьорските и кетъринг услуги.
След извършена промяна в разпоредбите на Закона за данък върху добавената стойност /ЗДДС/ се въведе прилагане на намалена данъчна ставка 9 на сто за сектор ресторантьорски услуги и кетъринг услуги, кат...


Има ли още COVID-19 в България?

Настояваме да бъдат преразгледани мерките с носенето на маски на открито от служителите ни и за сядане на максимум четирима души на една маса

Може и да не сме разбрали, но май коронавирусът си е отишъл. Или поне в България, като че ли го няма. Множество хора непрестанно се събират на групи без да спазват каквато и да било дистанция или да използват маски.
Претенди...


БАЗ и СЗБ: Спрете с черния PR срещу българския туризъм и развлекателен бранш! Не приемаме обвиненията, че новите случай на Covid-19 са в следствие на отворените заведения

Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България остро осъждат целенасочения черен PR срещу нашия туризъм и развлекателен бранш. Седмици наред сме свидетели на ежедневни манипулации за условията и цен...