СЗБ: Градините на заведенията да отворят с пожелателен характер!


СЗБ: Градините на заведенията да отворят с пожелателен характер!

Господа управляващи, господа властимащи, господа специалисти, кога ще се научите да се вслушвате в това, което БИЗНЕСЪТ ви казва?! Взимате решение с цел да ни облекчите или с цел да ни притиснете още повече финансово? Ясно заявихме, че браншът ни не желае да работи само с външните открити части на своите заведения. Затворихте ни насила, сега искате да ни отворите насила. Обезщетения за април - няма. Дори и да има решение за такива на по-късен етап, заведенията с градини няма да могат да се възползват от тях, а самите градини не са достатъчни, за да издържат разходите на едно заведение. Още повече, че месецът е студен, има ограничение в работното време и задължително разстояние между масите, което намалява капацитета. Ето защо, предлагаме на вашето внимание три варианта за разхлабване на мерките. Това са желанията на ресторантьорите, а не популистки решения. Това и на първо място е бизнес-логиката, по която ние съществуваме и сме градили бизнеса си.
Вариант 1:
Пожелателно отваряне на външните части на заведенията. Тези от нас, които го направят, няма да могат да се възползват от обезщетения.
Вариант 2:
Отваряне на всички ресторанти от 01.04.2021 година, а всички нощни заведения от 15.04.2021г.
Вариант 3:
Отваряне на външните части на заведенията, но с успоредно компенсиране на бизнеса за този период по програмата за подкрепа чрез оборотен капитал.
Това са приемливите варианти, които ние ви предоставяме на тепсия. Решенията обаче са ваше право и задължение.

И ще завършим с една максима:
Когато не знаеш как да постъпиш мъдро, постъпи достойно!

С уважение, надежда и достойнство да защитава интересите на бранша:
Емил Коларов
предс. на Сдружение на заведенията в България