Среща между представители на ПП БСП и Сдружение на заведенията в България


70% намаляване на такса „тротоарно право“ и 50% намаляване на такса смет – тези две предложения ще внесат общинските съветници на БСП –Варна още следващата седмица. Мярката е абсолютно необходима след непрестанното отваряне и затваряне на заведенията и загубите, които търпят собствениците на заведения заради хаотичните действия на правителството спрямо тях.

“Абсурдно е да не работиш, а да плащаш тротоарно право и такса смет. Ако общинските съветници на ГЕРБ не гласуват тези промени, това ще е ясен сигнал,че ресторантьорският бизнес във Варна не им е приоритет, точно както не е проритет на цялото правителство, и не ги интересува, че голяма част от тях са изправени пред фалити", това каза водачът на листата на БСП Борислав Гуцанов на среща с представители на ресторантьорския бизнес във Варна.„Ресторантьорският и хотелиерският бранш са по очи“, заяви Борислав Гуцанов и се ангажира освен незабавните мерки на местно ниво, да се погрижи и за предложения, които да бъдат внесени в следващото Народно събрание.

Мярката, с която беше намален ДДС на храни и напитки на 9 %, трябва да продължи по време на кризата. Борислав Гуцанов припомни: „Още при гледането на бюджета за предходната година предложихме ДДС за храни да стане 9 %. Това щеше да се отрази благоприятно на много браншове, включително и на ресторантьорския, както и на джоба всеки един човек, който отива до магазина за хранителни продукти. ГЕРБ обаче отхвърлиха предложението ни, но само няколко месеца по-късно, когато настъпи кризата, видяха, че е добро и го приеха, макар и само за вашия бранш. Мярката трябва да продължи докато продължава и кризата“.

„Да, това ще е някакъв вид успокоение в бранша“, заяви Марин Сотиров – председател на Сдружението на заведенията в България за Варна.“Да не говорим, че в много страни от ЕС част от оборота се поема от държавата в този момент на тежка криза. Това в България не стана за нито един бранш.”, даде пример Гуцанов. „Ние не смеем да го поискаме дори това“, завиха ресторантьорите.

От бранша и кандидатите за народни представители на БСП се обединиха и около искането да се въведат максимални осигурителни прагове по професии, както и веднъж завинаги да се реши въпросът с авторските права – „един откровено лобистки закон, който пълни джобовете на определени хора“. Обсъден беше и въпросът за отпадане на постоянната категоризация на заведенията.

„Трябва да действаме стъпка по стъпка. Ангажираме се само с нещата, които можем да изпълним и още следващата седмица, на местно ниво, ще видите резултат“, каза водачът на листата на Коалиция „БСП за България“ Борислав Гуцанов.