Предложения за промяна на заповед № РД-01-712/19.08.2021 г.


ДО
Д-Р СТОЙЧО КАЦАРОВ,
МИНИСТЪР НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО

Относно:
Заповед № РД-01-712/19.08.2021 г.

УВАЖАЕМИ МИНИСТЪР КАЦАРОВ,

Сдружението на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията изразяват несъгласието си с така написаната от вас заповед. Настояваме за нейната корекция, като изброяваме предложенията, които биха били приемливи за бизнеса, А ПРИ НЕСЪОБРАЗЯВАНЕ ОТ ВАША СТРАНА С НАШИТЕ ЗАБЕЛЕЖКИ, ОБЯВЯВАМЕ БОЙКОТ НА ЗАПОВЕДТА:

1. За работа с капацитет 100%:
- служителите в секторите, попадащи под рестрикциите на новата заповед, да могат да попълват декларации, че са запознати с всички рискове от евентуалното заболяване с К19, но не смятат да предприемат мерки към ваксиниране.
- персоналът да може да удостоверява, че е преминал заболяването, че е ваксиниран, да има отрицателен PCR в последните 72 часа, отрицателен бърз тест в последните 72 часа или тест, удостоверяващ наличието на антитела с давност 6 месеца. След изтичане на 6 месечния срок на давност на удостоверението за преминало през вируса лице, давността му да бъде увеличена за нови 180 дни чрез тест за антитела от акредитирана лаборатория.
или:
- клиентите на секторите с ограничения, без значение дали са ваксинирани, неваксинирани, преболедували или не, да имат напълно свободен достъп до търговските обекти, чрез избор на места, съответно за: ваксиниран/преболедувал или неваксиниран/непреболедувал, като по този начин, обектите да могат да работят на 100% капацитет.
2. Проверяващите държавни органи да имат достъп до обектите, само след представяне на сертификат за ваксинация или отрицателен PCR тест.

Смятаме, че предложените промени отговарят на законите и Конституцията на една правова държава, каквато е Република България.

Използваме случая, за да отправим предложение, което би било полезно за широката общественост, а именно:
- подробна статистика за новите заразени: националност, ваксинирани/неваксинирани, възрастова група, професия, вече преболедували.
- брой починали, от които ваксинирани/неваксинирани, възрастова група.