Предприятия от сектор туризъм могат да кандидатстват за средства по ПВУ


Предприятия от сектор туризъм могат да кандидатстват от началото на февруари за средства по ПВУ.


Уважаеми госпожи и господа,

От началото на февруари предприятията от сектор туризъм ще имат нови възможности за финансиране на бизнеса си. Те ще могат да кандидатстват за средства по Плана за възстановяване и развитие по процедурата „Изграждане на нови ВЕИ за собствено потребление в комбинация с локални съоръжения за съхранение на енергия в предприятията“. Това е най-очакваната мярка по ПВУ по линия на Министерството на иновациите и растежа, с общ бюджет 200 млн. лв.

Процедурата беше публикувана за обществено обсъждане на 12 декември 2022, което ще продължи до 12 януари 2023 г., включително. Предложения и коментари може да се изпращат в системата ИСУН 2020.

След като общественото обсъждане приключи, мярката ще бъде отворена за кандидатстване в максимално кратък срок, като се очаква това да се случи в началото на февруари.

Мярката „Изграждане на нови ВЕИ за собствено потребление в комбинация с локални съоръжения за съхранение на енергия в предприятията“ е насочена е към микро, малки и средни предприятия, малки дружества с до 499 служители и такива със средна пазарна капитализация с до 1500 служители. Минималният размер на безвъзмездната помощ ще е 100 000 лв., а максималният – 1 млн. лв. Съфинансирането ще е от 35% до 50% в зависимост от региона и категорията на предприятието. Мярката ще позволи на бизнесите да изграждат мощности до 1 MWh за собствено потребление, както и съоръжения за съхранение на електроенергия. Най-разпространената такава комбинация е фотоволтаици и батерии. Произведеният ток, който не влезе в потреблението на производствата, няма да може да се връща в електроразпределителната мрежа или да се търгува и продава. Инвестициите ще помогнат на компаниите да подобрят енергийната си ефективност и да станат по-малко зависими от пазара на електроенергия. По този начин ще бъде ускорен и преходът към климатична неутралност.

За улеснение на кандидатстващите, процедурата е много опростена и се кандидатства само електронно в ИСУН 2020, уточняват от Министерството на иновациите и растежа.

С всички подробности можете да се запознаете на линка:
https://www.mig.government.bg/podkrepa-za-investiczii-za-kombinirane-na-vazobnovyaemi-iztochniczi-za-elektricheska-energiya-sas-saorazheniya-za-lokalno-sahranenie/

Съдействие при кандидатстване:
адвокат Валентин Савов
тел. +359886354656